EPPING HOUSE

Design | Approvals | Documentation | Tender | Contract administration

The Epping house is a renovation project to a Californian bungalow in Sydney that contrasts the existing traditional architecture with a contemporary extension at the back of the house.

 

The industrial steel and concrete detailing references the client's love for trains; he is a train engineer and the main part of the brief was to house his impressive model train set. The central element to the extension is a sculptural PFC staircase with solid spotted gum treads combined with a two-storey feature sandstone wall that comprises of sandstone blocks that were salvaged from the demolition of the existing piers.  

I nominated this project for consideration at the 2016 ASI Steel Excellence Awards. PDF of submission document containing construction photos and technical drawings can be downloaded here.

 
 

PHOTOS

 

DRAWINGS

 

CREDITS

Architecture & interiors team : Danny Broe, Fahimah Badrulhisham & Alice Pamment at Danny Broe Architect

Engineer : Hyten Engineering

Builder : Shorebuild

Photographer : Karina Illovska

 

©2019 by Fahimah Badrulhisham

NSW Architects Registration Board 10132